Schade laten uitkeren of zelf betalen?

Bij een autoschade lijkt het logisch om de autoverzekeraar in te schakelen. Maar vooral bij kleine schades ben je na een claim slechter af. Zolang je schadevrij rijdt, klim je jaarlijks een trede op de bonus-malusladder. Na een schadeclaim daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Dit kan ongunstig uitpakken.

Bij een botsing kijken verzekeraars naar de toedracht, de schadeformulieren en het bewijsmateriaal om de schuldvraag te bepalen. Claim je de schade, dan maakt het geen verschil of je €500 claimt of €5000: de premie stijgt even hard. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld maar voor 50% van de schade opdraait (en/of voor de helft van de schade aansprakelijk bent).

Het kan interessant zijn een zelf veroorzaakte schade voor eigen rekening te nemen. Het omslagpunt verschilt per verzekeraar en is voor iedereen anders. Het is lastig vooraf uit te rekenen of het indienen van een claim gunstig is.

Rekenvoorbeeld

Stel, je staat op trede 8 met een no-claimkorting van 50%. De jaarpremie bedraagt €850. Op een dag rij je €750 schade.

  • Als je deze schade claimt, val je terug naar trede 4. Het duurt 4 jaar om het oude kortingsniveau weer te bereiken. Na 10 jaar zonder schade ben je in totaal €4186 kwijt aan premie.
  • Als je deze schade voor eigen rekening neemt, loopt de kortingopbouw door en betaal je over dezelfde periode €2656.

Het premievoordeel bij niet-claimen is: €1530 (€4186 – €2656 = €1530).
Maar je draait in dat geval wel zelf op voor de schade van: €750.
Het uiteindelijke voordeel van niet-claimen komt hierdoor uit op: €780 (€1530 – €750 = €780).

Eerst claimen, dan zelf betalen

De meeste autoverzekeraars bieden de mogelijkheid je schade eerst te claimen om hem daarna alsnog zelf te betalen. Bijvoorbeeld als de nieuwe premie tegenvalt. Dit kan doorgaans tot 12 maanden na de claim, bij Interpolis is dit slecht 6 maanden. De te veel betaalde premie tot dat moment ontvang je terug en de verzekeraar herstelt ook het aantal schadevrije jaren. Bij ZLM heb je 24 maanden de tijd. Bij Polis Direct, Route Mobiel, SNS Bank en Zelf is terugbetalen zelfs de hele looptijd mogelijk.

Zelf betalen: ga shoppen

De meeste verzekeraars krijgen korting bij bepaalde schadeherstelbedrijven en hoeven hierdoor ook minder uit te keren. Maar garages kunnen dan ook meer werk hebben aan de schadeafhandeling, zoals door een officiële taxatie en schaderapport. De prijs kan hierdoor hoger uitvallen, ook als er vervangend vervoer wordt inbegrepen. Betaal je de schade zelf, dan kun je hierop besparen. Het prijsverschil kan ook bijvoorbeeld zitten in de reparatiewijze of gebruik van tweedehands onderdelen. Vraag dus verschillende offertes op bij herstelbedrijven en beding korting. Het uurtarief bij schadeherstel ligt rond de €70.

Overwegingen

Hoe verder de werkelijke schade onder dit bedrag ligt, hoe eerder het interessant is de schade voor eigen rekening te nemen. Maar bedenk daarbij ook:

  • dat het (financieel) lastig kan zijn zelf het schadebedrag op te hoesten.
  • dat je wellicht bonusbescherming of een no-claim-garantie hebt, waarmee je jaarlijks een schade kunt claimen zonder premiegevolgen. Let op: je verliest na een claim doorgaans wel schadevrije jaren.
  • dat je het voordeel alleen kunt realiseren als je de komende jaren schadevrij blijft of niet claimt; als je alsnog een grote schade gaat claimen, had je wellicht de eerste schade ook beter kunnen claimen.
  • dat de basispremie in de komende jaren wellicht lager ligt omdat je bijvoorbeeld terugschakelt van volledig casco naar beperkt casco.

Tips bij het claimen

  • Verzamel altijd bewijs na een schade; maak foto’s en zoek getuigen.
  • Claim meerdere schades met dezelfde oorzaak ineens.
  • Check vóór een claim bij de verzekeraar wat de gevolgen voor je premie én schadevrije jaren zijn.
  • Het verlies van schadevrije jaren kan bij een overstap voor een hogere premie zorgen.
  • Bij een forse premiestijging kun je de schade alsnog zelf betalen, vaak tot 12 maanden nadien. De premie en schadevrije jaren worden dan hersteld.

Autoverzekeringenvergelijker

timopurbowo
About timopurbowo